En inspirerende trænertur til Brøndby

Den første trænertur gav et unikt indblik i henholdsvis Brøndby og FCKs syn på
børnefodbold, de metoder de bruger og generelt hvilke tanker der ligger bag.
Vi er nu kommet hjem efter en virkelig god første trænertur, som gik 8l Brøndby denne gang.
Vi startede tidligt lørdag morgen ved Silkeborg Station og satte os i Kombardo Ekspressen mod
København. Der ankom vi ved middagstid ved Idrættens Hus, hvor vi checkede ind og gjorde os klar
til første oplæg ovre på Brøndby Stadion.
Første oplæg var med Villads Stokholm, som er assistenttræner på Brøndbys U14 Masterclass hold
og Head of Balance and Strength, som var den del vi var interesserede i. Det lyder meget fint, men
det betyder i alt sin enkelthed, at han står for en alternativ træning om ugen, hvor elitespillerne
f.eks. skal ud lave yoga, gå i isbad og sauna, klatre eller dyrke judo, for at styrke deres smidighed,
specielt når de kommer ud i yderposi8oner. Meget spændende at høre om, som giver god inspiration til også at lave ting, som ikke har med en bold at gøre.
Derefter gik vi over til moderklubben, Brøndbyernes IF, hvor vi skulle snakke med deres
Børneudviklingstræner, Anders Rasch, om hvordan de er gået væk fra det elitære og meget tæt ind
i klubbens værdier omkring at alle er lige og INGEN er over klubben. Alle børn får derfor samme
tilbud, lige meget hvem de er. Herefter var sidste punkt på programmet Kroghs Corner, hvor vi fik samlet lidt op på oplæggene og
nørdet lidt fodboldfagligt, inden vi tog ind til København og spiste og hyggede os.
Søndagen startede tidligt - vi skulle til Frederiksbjerg og se KB spiller Twin Games, mod HIK,
som er 6v6 på et område som er lidt mindre end en halv 8-mands bane (og lidt mindre end en
kvart 11-mands), hvor man har to kampe i gang på samme tid, og e.er 2 halvlege byttede de to
KB-hold baner, og så tog de 2 halvlege mere, inden de sluttede af med en regulær 8-mands kamp
på 3x15 min. Meget spændende koncept.
Efter twin games delen gik vi ind og hørte et oplæg om FCKs klubsamarbejde fra deres Leder af Spillerak8viteter Niels Madsen. Han fortalte om deres
strategier omkring at have afdelinger af deres ”Børnefodboldens Hus” i Roskilde og Helsingør, hvor de hjælper klubberne med deres børneafdelinger og henter så de bedste ind til KB. De har samtidig også nogle Topcentre rundt omkring København, hvor de tilbyder træning man kan købe sig til, hvor man også får en tøjpakke, og hvor de deler indtægten med klubben de er ude ved, som både gavner den pågældende samarbejdsklub økonomisk, samt brander FCK i det område.
FCK har over 70 samarbejdsklubber fordelt på Sjælland og i Grønland, hvor 3 klubudvikler har fordelt hvilke
klubber de hver i sær har ansvaret for. De har desuden planer om at udvide til Sverige. Samtidig har de også fra U7 8l U13 ansat 3 Scoutkoordinatorer på fuldtid, hvor de har en masse scouts under dem hver, og det er derfra (fra U7) at de begynder at hive spillere ind på KB Talent.
Herefter skulle vi tilbage til Brøndby Stadion, fordi vi inden den vigtige kamp i Superligaen skulle høre et oplæg fra Kenneth Carlsen, som er Klubudvikler i Brøndbys Masterclass-samarbejde og selv har forbindelse til Silkeborg-området. Vi hørte om deres ATK træning (RKT for pigerne), hvor de har rimelig få punkter på årshjulet, da de følte de ville for meget og derfor ikke fokuserede på de rigtige ting.
Deres ATK-træning er meget gennemarbejdet, da deres årgangsansvarlige er ansatte på deltid, og de derfor møder ind kl. 8 om morgenen om onsdagen (hvor de har deres ATK-træning om aftenen), og starter så med møder fra kl. 9 omkring hvordan træningen skal være den dag og om man kan gøre den mere skarp igennem sparring med hinanden.
Det mentale fylder også rigtigt meget i deres ATK-træninger, hvor de har 2 punkter på, som Kenneth har udarbejdet med hjælp fra mentaltræneren på Masterclass. De punkter handler om hvilke signaler man sender til andre og hvilken smitte det kan føre med sig, samt at man skal turde have modet 8l at lave fejl og lære af dem. Vi lærte også, at Brøndby fortsætter med Taletræning på U13 og U14 (stort set det samme som ATK) til de spillere som lige præcis ikke kom videre fra U12 ATK og ind til U13 Masterclass, for at holde dem ude i deres miljøer længere tid og forhåbentligt få den ind på Masterclass. Der har desværre kun været én, som har taget den tur gennem nåleøjet.
Here.er sluttede turen af med et brag, eller flere (både gode, men også et par ubehagelige), med en spændende kamp på Brøndby Stadion, som lige præcis ikke sluttede som vi håbede på.
Vi kørte med fanbussen hjem, hvor vi havde politieskorte ud af Brøndby, indtil motorvejen, da vi havde spillerbussen bag os. Efter en lang bustur, ramte vi Silkeborg ved midnatstid søndag aften og kunne trætte tage hjem efter en fantastisk, første, trænertur.